Massa is niet altijd kassa als er geen massa is

Hoe gaat het met de kassa zonder de massa
Massa blijkbaar niet altijd CAO-kassa.
Massa is niet altijd kassa | Ik schreef eerder hierover, bewegingen die hoogst irritant, heel bijzonder en economisch in mijn beleving zeer ongezond zijn.
In onze branche hebben we namelijk allemaal hetzelfde speelveld.
Ik weet niet of je überhaupt wel al eens hebt gekeken welke bedragen er aan bedrijven zijn uitgekeerd tijdens alle NOW-regelingen? Deze lijst is openbaar inzichtelijk en werkelijk op alle fronten schrikbarend, niet alleen in Euro’s, maar ook met bedrijven en hun reputatie, die heel veel geld hebben ontvangen, waarbij je echt denkt, hoe dan?
Nogmaals alle branches die verplicht moe(s)ten sluiten en nu nog gesloten zijn, alle begrip en volledig begrip, wat ontzettend fijn dat de NOW-regeling er voor die bedrijven en bedrijfstakken was, en nu nog steeds is!
Maar we hebben het hier over bedrijven in dezelfde bedrijfstak, met hetzelfde speelveld, die alle mogelijkheden hebben gehad om zich aan te passen en absoluut niet verplicht hoeven sluiten!
Het ene bedrijf heeft nu door de NOW-regelingen dus ontzettend veel geld van de overheid gekregen om te overleven. Terwijl bedrijven met waarschijnlijk een betere en meer solide basis, die niets hebben aangevraagd, ook helemaal niets hebben gekregen!
Terwijl iedereen toch te maken heeft met hetzelfde virus, wij vinden dat op zijn zachtst gezegd, heel erg raar!
Dan blijft het ook een bijzonder gegeven en waarschijnlijk ook pijnlijke constatering, dat het verdienmodel van veel (massa) bedrijven in de basis dus gewoon niet deugt. Wij denken dat de houdbaarheid van, stilstand in het verleden en alleen maar “Massa is kassa” al een tijdje is verstreken. Mede door stilstand en massabeleid is er een chronisch tekort aan technisch geschoold en goed gemotiveerd personeel ontstaan.
Door het virus valt bij bedrijven die niets hebben gedaan alles stil en bij massabedrijven valt de massa weg. Zitten ze financieel gelijk in noodweer, omdat ze zelf alle denkbare marges die er waren, in het recente verleden hebben weggegeven.
Hierdoor heeft het gros van deze bedrijven, ook ketens, de afgelopen jaren pijnlijk meegewerkt om een gezonde marktwerking volledig om zeep te helpen. Alleen maar bezig zijn om alles naar zich toe te harken en afromen van alle aanwezige marges. Waardoor het voor de efficiënte solide bedrijven bijna onmogelijk wordt, om nog normale en noodzakelijke bedrijfswinst te genereren en het bedrijf met het personeel nog een stabiele basis en werkbare toekomst te geven!
Veel grote opdrachtgevers hebben de afgelopen jaren ook dankbaar gebruik gemaakt van deze wijze van financiële (uitbuiting) en markt(be)werking, zijn waarschijnlijk in veel gevallen zelfs ook deelgenoot geweest, of zijn nog deelgenoot van dit model.
En als kers op de taart hebben de vakbonden nu afgesproken in een crisis-CAO. Dat alleen bedrijven die NOW2 en NOW3 hebben aangevraagd, een CAO-verhoging voor de komende 17 maanden, in die bedrijven, niet hoeft te worden doorgevoerd.
Alles overdenkend en vrij vertaald betekent dit dus, je hebt een businessmodel met minimale marges. Waar in de meeste gevallen met name de werknemers enorm onder druk worden gezet, door alleen maar hele grote omzetten te draaien met minimale marges, zonder kwaliteit van leven, welzijn, duurzaamheid en product.
En nu hebben we als samenleving een virus, gaat het even niet meer werken met dit businessmodel “massa is kassa” en de bedrijven waar niet in is geïnvesteerd.
Vervolgens worden deze bedrijven NOW door onze overheid op de been gehouden.
Je kunt NOW dus met gemeenschapsgeld toch nog mooi even doorgaan met dat dubieuze businessmodel. Wat nu in deze tijd misschien wel heeft bewezen, dat het op de wijze alleen, niet meer werkt. Bij de eerste de beste hik in de economie, vallen ze nu dus blijkbaar om, als je de tenminste de NOW lijst inziet en mag geloven.
Op zich hoor ik u nu denken, maar dat is een goede zaak dat ze NOW-steun krijgen?
Maar doordat de overheid dit harken en afromen van alleen maar marges nu pijnlijk in stand houdt, hebben de meer solide bedrijven dagelijks heel veel last van het lakende beleid van die massabedrijven.
Die drukken voor hun ook de prijzen al vele jaren onder een acceptabel en verantwoord niveau. Dat doen ze dus ook voor de solide bedrijven, dat remt die bedrijven vervolgens op alle fronten enorm af in de broodnodige ontwikkeling, innovatie en gezonde bedrijfsvoering .
Veel werknemers, in deze geld gedreven massa bedrijven, worden nu dus ook nog eens de dupe afspraken van vakbond en overheid. Terwijl de bedrijven NOW juist ook nog steun hebben gehad. Dan wordt alles duurder in 2021, krijgen deze werknemers de komende maanden geen CAO-verhoging, dat betekent voor hun dus, heel simpel en heel plat, inleveren!
Terwijl hun collega’s bij de meer solide bedrijven, die geen NOW 1,2 of 3 steun hebben aangevraagd, dat zelfs verplicht wel moeten krijgen!
Al met al is het moraal van dit verhaal, wat is alles toch enorm uit zijn verband getrokken!
Ondanks alle bovenstaande, blijven wij ons als bedrijf dus nog strakker focussen en aanpassen. Zowel op kwaliteit van leven en werken, realiteit, duurzaamheid, welzijn, klant en opdrachtgever tevredenheid, met daaruit voortvloeiend, het leveren van hoge productkwaliteit tegen een eerlijke prijs.
Een oud gezegde, het is eten of gegeten worden!
Massa heeft in heel veel gevallen op dit punt niet heel veel anders gedaan dan op één specifiek punt de afgelopen jaren heel goed en vernietigend toeslaan. Alleen maar GELD willen eten, misschien in veel gevallen, alleen maar GELD willen vreten!
Geef ons dan eens één goede reden, waarom wij als keihard werkende en innoverende solide bedrijven de kans nu niet met beide handen aan zouden mogen pakken. Om in ieder geval het plezier in ons werk en ons mooie vak te behouden.
Met een gemotiveerd team, met fijne klanten en met fijne opdrachtgevers.
Heel simpel blijven zorgen en vechten, dat we in de nabije toekomst, voor iedereen nog een beetje boter en normaal plakje beleg op de boterham behouden. En met een grote SMILE op het gezicht ’s morgens aan het werk te gaan!
We wensen iedereen heel veel succes en wijsheid met de uitkomst van het 4e kwartaal 2020 en tevens met een, mooi en duurzaam vooruitzicht van het 1e kwartaal 2021 >