Safety first ook bij aluminium en composiet

Techniek Aluminium en schadeherstel
Safety first | Aluminium is een tamelijk onedel materiaal en komt in pure vorm dus ook niet voor in de natuur.
Aluminium is in oorsprong een bestanddeel van klei, maar door het moeilijke proces, om uit klei aluminium te maken, gebruikt men veel vaker Bauxiet als grondstof, dat is rendabeler. In basis is aluminium een zilverwit en buigzaam metaal, eenmaal bewerkt en gebruikt in onder andere de auto-industrie, wordt het een bijzonder stijf en vervolgens lastig te bewerken proces om te herstellen, maar verder wel met hele fijne eigenschappen.
De reparatie gebeurt herstel ook op een totaal andere wijze dan bij hoogwaardige staalsoorten, die overigens nog steeds het meeste worden gebruikt in de auto-industrie.
Staalsoorten zijn in de basis, als het tenminste mag volgens de fabrieksvoorschriften, ook wat toegankelijker als het gaat over de mogelijkheden van herstel.
Aluminium is in veel gevallen in de basis niet goed te herstellen, beschadigde delen zullen in veel gevallen vervangen moeten worden.
Dat lijkt in eerste instantie lastig en vervelend, maar eigenlijk is dat het helemaal niet.
Of het wordt vervangen en geschroefd, of het wordt geforceerd vervangen. Dit proces geeft met het juiste gereedschap ook een bijzonder mooi, innovatief en corrosie bestendig, supergaaf eindresultaat!
Bij ons staat nu een auto op de bank waar samen met de benodigde aanliggende kleinere delen, zoals een achterlicht hoek e.d. een nieuw zijpaneel in wordt gelijmd en geklonken.
Met speciale ponsen worden de bestaande klinknagels verwijderd, hier start overigens gelijk de uiterste precisie en nauwkeurigheid.
Als de pons, om de bestaande klinknagels eruit te persen, iets scheef gaat dan drukt hij de oude klink scheef, rest in dat geval nog alleen een slijptol of frees. Deze start van een reparatie wil je dus echt niet, want dit achtervolgd je door het gehele proces!
Ook dit komt uiteindelijk het eindresultaat op geen enkele wijze ergens ten goede. De basis om weer op te kunnen bouwen is dan per definitie al verkeerd, om dan nog maar te zwijgen over het vervolg van herstel en uiteindelijk het daadwerkelijke eindresultaat.
Als de oude klinknagels overigens wel op de juiste wijze zijn verwijderd, worden de gelijmde vlakken na het verwijderen van de klinknagels gepeld, wat dan overblijft is het basismateriaal waar je weer op moet bouwen met gaten van de juiste grootte waar de oude klinknagels in hebben gezeten.
Alle merken leveren “reparatie” klinknagels, die in samenhang met het lijmen, weer in de originele gaten worden geklonken.
De visie over dit proces is bij iedere fabrikant anders, BMW gebruikt een ander proces en ook andere klinknagels dan Mercedes, maar ook Audi en Porsche hebben weer een andere en visie op aluminium herstel en gebruiken dus ook weer andere klinknagels, hebben dus ook een andere aanpak.
Wat hebben wij toch een mooi vak met voldoende uitdagingen, al deze technieken op de juiste wijze verantwoord en correct uitvoeren, wat de innovators van verschillende merken hebben bedacht, kunnen wij herstellen als er ergens per ongeluk iets is misgegaan.
Samenwerken en samen werken, met de juiste informatie en werkinstructie van de fabrikant, leverancier of FOCWA, geeft ook na herstel een bijzonder mooi en veilig eindresultaat. Dat is volgens ons waar het allemaal om draait, met altijd Safety first!